Pantaenius Avdelinger

* Pantaenius UK Limited is authorised and regulated by the Financial Conduct Authority (Authorised No.308688)

Velkommen til dine personlige sider
  • Last ned poliser, vilkår og betingelser
  • Sjekk og endre dine personlige opplysninger
This service is currently not available. Please try again later.
04.10.2018
Forebygge skade

Dieseldyr

Dersom dieselmotoren plutselig stopper eller den ikke starter etter en lang stillestående periode vet ikke alle båteiere at dette kan skyldes mikroorganismer som trives i dieseltanken. Først ubemerket og deretter med fatale konsekvenser til følge. Vi vil her forklare litt om hvordan du med egeninnsats kan løse problemet med dieseldyr.

Selv om dieseldyr kan assosieres med høye omkostninger, er litt vann i tanken normalt nok til å sette i gang prosessen. Det kan være pga. kondens, forurenset diesel eller bare uforsiktighet ved fylling.
Når vannet legger seg i bunnen av tanken begynner mikroorganismene å formere seg i sjiktet mellom vann og diesel. Temperaturen i varme klimaer eller i sommermånedene gir gode forhold for spredning av disse blindpassasjerene.  Og jo lenger tid de får utvikle seg, desto større utbredelse kan dieseldyrene få.

Problemet er imidlertid ikke nødvendigvis selve bakteriene, men deres metabolske biprodukter. Dette spres i form av flytende mørkt slam i tanken, som kan tette dieselfiltre, -rør og dyser. Dessuten kan slammet forårsake korrosjon av selve tanken og av motorkomponenter så som dysene, og således føre til langvarig skade.

Under motorgang til sjøs vil slammet, som jo ellers ligger på bunnen av dieseltanken, virvles opp pga. sjøgangens bevegelse. Slammet vil suges inn i motorens dieselsystem, forårsake at turtallet senkes og at motoren etter hvert stopper.

Dieseltyper med lavere innhold av biodiesel kan begrense omfanget av dieseldyr. Det finnes også nå en helt ny type diesel som selges på flere marinaer. Den sies å ha den egenskapen at man slipper utvikling av disse mikroorganismene.

I vannsportens verden har det lenge vært etablert en metode for å hemme utviklingen av bakterier, sopp og gjæring, nemlig ved tilsetning av såkalte additiver til konvensjonell diesel.
Avhengig av konsentrasjonen kan selv en liten mengde av disse tilsetningsstoffene være tilstrekkelig til å kontrollere mikroorganismene og forhindre korrosjon tatt i betraktning den gjennomsnittlige levetid og klimatiske forhold. Men når dieseldyrene først er under utvikling er det grunn til omfattende rensing av tanken, da dieseldyrene ikke kan oppløses uten at det vil være rester igjen.

Testrapporter og undersøkelser av forskjellige produkter kan finnes relativt hurtig på markedet og i mediene. Og selvsagt kan din betrodde motorekspert også være i stand til å fortelle deg om ulike metoder.

For å sikre permanent beskyttelse anbefaler vi regelmessig kontroll av tankens innhold og bruken av den spesielle dieselen eller dieseladditiver. Vinteren er en god anledning til å skifte dieselfiltre og  filterinnsatser.

Oppdatering: iflg. Vannsportportalen www.sail24.com vil salget av dieseladditiver som inneholder formaldehyd-separat MBO til private forbrukere stoppes fra 01.12.18. Årsaken er at denne komponenten i dieseladditiv er klassifisert som kreftfremkallende.

PANTAENIUS - en pålitelig partner
Hvor viktig er sikkerhet og trygghet for deg og båten
Med 50
års

erfaring garanterer vi effektiv skadebehandling når du behøver det mest.

100.000
kunder

har allerede gitt oss tillitten og gjør Pantaenius til en av de ledende forsikringstilbyderne i Europa

35,000
spesialister

i vårt nettverk hjelper oss å levere lokal service og støtte til deg i en skadesituasjon med kompetanse over hele verden.