Pantaenius Vestigingen wereldwijd

* Pantaenius UK Limited is authorised and regulated by the Financial Conduct Authority (Authorised No.308688)

Welcome to our personal area
  • Download your policies
  • Find your invoices and amounts to pay
  • Check and change your personal details
This service is currently not available. Please try again later.
01/26/2023
Preventie | Onderhoud & techniek

Bliksembeveiliging op boten en jachten

Hoewel het allang is bewezen dat vakkundig geïnstalleerde bliksembeveiligingssystemen doeltreffend zijn, zijn dergelijke voorzieningen helaas nog niet standaard op boten en jachten geïnstalleerd. Maar dat wil niet zeggen dat de eigenaren hier niets aan kunnen doen. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die verschillende mogelijkheden bieden om de verwoestende gevolgen van een blikseminslag af te wenden of op zijn minst te beperken. Hieronder worden deze kort toegelicht.

 

Schade als gevolg van blikseminslag neemt toe en de laatste jaren is het aantal gevallen waarbij daar sprake van was bij Pantaenius verdrievoudigd. Vandaag de dag bedraagt het relatieve aandeel van de totale schadebedragen al rond de tien procent, en de tendens vertoont een stijgende lijn. De gevolgen van directe of indirecte blikseminslag kunnen sterk uiteenlopen, maar vormen vaak een aanzienlijk gevaar voor mensen en materiaal.

HOE WERKT BLIKSEMBEVEILIGING AAN BOORD?

Bliksembeveiligingssystemen zijn geavanceerde toestellen die aan boord een essentiële taak vervullen en daarom te allen tijde door een gespecialiseerd bedrijf moeten worden geïnstalleerd. Een technisch operationeel bliksembeveiligingssysteem bestaat doorgaans uit een combinatie van een bliksemafleider en een overspanningsbeveiliging. Bovendien is het DDCE-afremsysteem gericht op het actief voorkomen van blikseminslag door in de directe omgeving van het vaartuig een potentiaalvereffening tot stand te brengen. De maatregelen die specifiek genomen moeten worden, hangen in hoge mate af van het vaargebied en van het scheepstype. Scheepswerven, handelaren of scheepselektriciens kunnen u adviseren over veel zaken die betrekking hebben op bliksembeveiliging aan boord en kunnen ook de bijbehorende werkzaamheden uitvoeren. Doe-het-zelvers wordt geadviseerd om hun werkzaamheden grondig te laten controleren en documenteren door een specialist.

BLIKSEMBEVEILIGING IN DE PRAKTIJK

BLIKSEMAFLEIDER

Een bliksemafleider is bedoeld om de elektrische energie, die gedurende korte periodes kan oplopen tot enkele duizenden volts en ampères, op te vangen en naar de aarde te geleiden. Dit wordt bereikt door alle geleidende onderdelen aan boord met elkaar en met de aarde te verbinden, zodat er een consistent elektrisch potentiaal ontstaat. Als de installatie goed is uitgevoerd, kan op die manier worden voorkomen dat de bliksem op mensen inslaat en kan de schade aan de boot tot een minimum worden beperkt. Afhankelijk van de gewenste beschermingsklasse en de constructie van de boot worden één of meer koperen of stalen bliksemafleiders aan de masttop en aan andere blootgestelde delen bevestigd. Als deze installatie vakkundig is uitgevoerd, ontstaat er een beschermende zone die alle delen van een schip bestrijkt. De energie van de bliksem wordt via de bliksemafleider naar de aarde afgevoerd.

Op zeiljachten gebeurt dit via de metalen mast, de tuigage en de stagen. Zowel zeiljachten met een houten mast als motorjachten gebruiken een koperen kabel om de energie naar de aarde te geleiden. Zorg in ieder geval dat de bliksemafleider en de geleiders de juiste afmetingen hebben. Aarding geschiedt via een stalen romp, een geïnstalleerde aardingsplaat of de kiel. Jachteigenaren moeten ervoor zorgen dat de aarding ook bij het hellen onder water blijft. Ook al kan de bliksem nu door een boot of een jacht worden geleid, toch moet er ook binnenin een potentiaalvereffening worden uitgevoerd, ter bescherming tegen gevaarlijke spanning en vonkoverslag. Dit betekent dat alle geleidende delen met elkaar en met de aarde verbonden moeten zijn. Daartoe behoren bijvoorbeeld het fornuis, de gootsteen en de wastafels, de batterijen. Opmerking: de geleidingsverbindingen moeten bestand zijn tegen de enorme bliksemstroom. De meeste standaard connectoren die normaliter aan boord worden gebruikt, zijn daarvoor niet geschikt.

OVERSPANNINGSBEVEILIGING

Dit is een overspanningsbeveiligingsschakelaar, die nageschakelde apparatuur, zoals navigatieapparatuur, scheepsverlichting en alle andere aan boord aangesloten elektrische apparatuur, beschermt in geval van spanningspieken. Deze vorm van bliksembeveiliging voorkomt schade door inductieve en capacitieve overspanning bij blikseminslag in de directe omgeving van een jacht. Voor een doeltreffende overspanningsbeveiliging moeten de boordkabels in afgeschermde kabelgoten worden geïnstalleerd en moeten het elektrische systeem aan boord, de landaansluiting en de in- en uitgangen van de signaallijnen van zogenaamde bliksemafleiders en overspanningsbeveiligingen worden voorzien. Elektrische systemen zijn vaak verdeeld in verschillende bliksembeveiligingszones, die worden onderverdeeld naar de genoemde geleiders. De capaciteit van de afzonderlijke geleiders is afgestemd op het potentiële gevaar ten gevolge van eventueel optredende stroom.

EEN ALTERNATIEVE AANPAK: HET VOORKOMEN VAN BLIKSEMINSLAG

In tegenstelling tot de conventionele methode van bliksemafleiding, is er nu een alternatieve methode op de markt om bliksemschade aan boord te voorkomen. Het zogenaamde DDCE-systeem van Dinnteco maakt gebruik van het principe van potentiaalvereffening en zorgt ervoor dat er in een beschermd gebied rondom de boot of het jacht helemaal geen blikseminslag kan optreden. De overtollige negatieve ladingen worden via de DDCE uit de lucht geabsorbeerd en via de aarding afgevoerd. Dit proces elimineert positief geladen opwaartse stroom en voorkomt zo de vorming van een bliksemkanaal of een geleidende bliksem binnen de dekkingsstraal van het toestel. Naarmate de DDCE groter is, kan het toestel meer negatieve lading afvoeren en wordt het beschermde gebied groter. Het systeem vereist alleen een adequate aarding en heeft geen stroomvoorziening nodig.

Het systeem was oorspronkelijk ontwikkeld voor de bescherming van gebouwen, maar is speciaal voor toepassingen op zee verder ontwikkeld en belooft een zeer efficiënte vermindering van de kans op blikseminslag in het beschermde gebied. Als het DDCE-systeem op de juiste wijze is geïnstalleerd, wordt het door Pantaenius erkend als een adequaat bliksembeveiligingssysteem. In Europa wordt het DDCE-systeem momenteel exclusief verkocht door het in Hamburg gevestigde bedrijf ELNA, dat gespecialiseerd is in veiligheids- en communicatietechnologie en in elektrische componenten op het gebied van luchtvaart, scheepvaart en voertuigtechnologie.

 

ELNA GmbH

Heidehofweg 22
25499 Tangstedt

+49 (0)4101 301-01

info@elna.de
www.elna.de

PANTAENIUS - een betrouwbare partner
Hoe belangrijk is zekerheid en een goed gevoel?
50
jaar

ervaring in het leveren van verzekeringsoplossingen aan jachtbezitters stelt ons in staat om een unieke klantenservice, een betrouwbare verzekeringsdekking en een exclusief schademanagement aan te bieden.

100.000
klanten

geven ons dagelijks hun vertrouwen en maken ons de marktleider voor jachtverzekeringen in Europa.

35.000
specialisten

in ons netwerk staan u met hun vakkennis en ervaring ter beschikking en maken het ons mogelijk u wereldwijd te ondersteunen in schadegevallen.