Pantaenius Vestigingen wereldwijd

* Pantaenius UK Limited is authorised and regulated by the Financial Conduct Authority (Authorised No.308688)

Welcome to our personal area
  • Download your policies
  • Find your invoices and amounts to pay
  • Check and change your personal details
This service is currently not available. Please try again later.
02/03/2021
Preventie | Onderhoud & techniek

De ins en outs van reddingsvesten

Van sloep tot superjacht, het reddingsvest is een absoluut noodzakelijk stuk uitrusting aan boord – een onmisbaar gadget op zee. Tenminste, dat zou het moeten zijn. Kunt u uw slippers niet van uw flippers onderscheiden, of staat u op het punt te investeren in nieuwe reddingsvesten voor u, uw gezin en uw bemanning, lees dan verder – wij hebben de belangrijkste factoren op het gebied van selectie, functie en onderhoud voor u op een rijtje gezet.

“Eureka!” zou Archimedes van Syracuse hebben geroepen toen hij per toeval het principe van drijfvermogen ontdekte tijdens het badderen. “Ik héb het!” Hoewel het niet de bedoeling van de wetenschapper was om het concept van een reddingsvest te ontdekken, was het voorwerk hiermee gedaan. Dankzij het principe van Archimedes is het duidelijk: of een voorwerp op water drijft, hangt af van de verhouding tussen drijfvermogen en gewichtskracht. Dit drijfvermogen is groot genoeg wanneer het verplaatste volume groter is dan het volume water dat overeenkomt met het gewicht van het voorwerp. Dit is niet alleen van toepassing op boten en jachten, maar zorgt er ook voor dat reddingsvesten aan hun doel beantwoorden. Tegenwoordig kan het een hele tijd duren voordat booteigenaren hun eigen eureka-moment beleven, met een bijna onhandelbare hoeveelheid aangeboden reddingsvesten en een reeks classificaties die elke Griekse geleerde in verwarring zou brengen.

WELK VEST VOOR WELK DOELEINDE?

In het algemeen worden de volgende categorieën erkend: 100 newton, 150 newton en 275 newton. Iedereen die ooit natuurkundelessen heeft gevolgd, zal de eenheid newton wel kennen – het staat voor kracht en beschrijft dus de kracht van het drijfvermogen.

Maar laat u niet verwarren: Veel fabrikanten adverteren met andere specificaties omtrent het drijfvermogen dan de hier gepresenteerde drijfvermogensklassen. Deze hebben echter alleen betrekking op het zogenaamde “werkelijke drijfvermogen” dat kan worden bereikt. Een vest dat wordt aangeprezen als 180 newton valt ook in de categorie 150 newton. In feite beschrijven de drie categorieën alleen het minimale drijfvermogen dat door een reddingsvest moet worden geboden. Bij het zoeken naar een geschikt reddingsvest, is de eerste vraag die gesteld moet worden: Waarom hebt u het reddingsvest nodig? Wilt u met een sloep het water op, wilt u met een zeiljacht over de kustwateren varen, of wilt u met een motorboot in volle zee gaan vissen? De markt biedt oplossingen die specifiek zijn afgestemd op verschillende vormen van watersport, die het dagelijks dragen van een reddingsvest aangenamer en gebruiksvriendelijker kunnen maken, dankzij verstandige pasvormen en upgrademogelijkheden.

De tweede vraag, die onafhankelijk van het eerste antwoord moet worden gesteld, is: Welke kleding draag ik tijdens mijn activiteit? Bij zomerse temperaturen is het mogelijk gebruik te maken van reddingsvesten met minder drijfvermogen en volume. Als kleding voor slechte weeromstandigheden wordt gedragen, zal er meer drijfvermogen nodig zijn. Met name luchtzakken onder waterdichte kleding kunnen het draaigedrag van een reddingsvest snel en ongunstig veranderen, waardoor een reddingsvest van 150 newton mogelijk niet meer volstaat.

100 NEWTON:

Reddingsvesten met 100 newton drijfvermogen bieden de gemiddelde volwassene het drijfvermogen dat nodig is om op hulp te wachten in beschutte gebieden en op binnenwateren zonder zware deining. Modellen van 100 newton bestaan er zowel in varianten met vaste vulling als in automatische varianten. Let op: Reddingsvesten in deze categorie zijn beperkt veilig bij bewusteloosheid.

150 NEWTON:

Deze vesten zijn gewoonlijk veilig in het geval van bewusteloosheid en zorgen ervoor dat de persoon in het water in een veilige drijfpositie blijft, die zonder enige tussenkomst van zijn/haar kant kan worden gehandhaafd. Deze vesten zijn geschikt voor de meeste kust- en zeegebieden. Modellen met 150 newton drijfvermogen bestaan bijna uitsluitend als automatische vesten. In de commerciële scheepvaart worden in sommige gevallen ook vaststof reddingsvesten gebruikt, hoewel deze modellen de bewegingsradius van de drager sterk beperken.

275 NEWTON:

Reddingsvesten in de krachtigste categorie hebben een drijfvermogen van 275 newton, wat zelfs bij het gebruik van zware kleding zoals oliegoed voldoende is. Vesten met 275 newton drijfvermogen zijn de eerste keuze voor oceaanzeilers en personen die waarschijnlijk te maken krijgen met extreme weersomstandigheden. Deze reddingsvesten kunnen ook worden uitgerust met een spatscherm, dat de afkoeling van het hoofd vertraagt en ademhaling mogelijk maakt, zelfs bij overslaande golven of buiswater.

KINDERVESTEN

Tegenwoordig zijn er vaststof reddingsvesten verkrijgbaar die zelfs voor de allerkleinsten geschikt zijn. Deze zijn uiterst licht vervaardigd en geschikt voor kleine kinderen vanaf 5 kg lichaamsgewicht. Automatische reddingsvesten zijn beschikbaar voor kinderen vanaf 15 kg. Deze zijn uiteraard veel comfortabeler om te dragen en er kan een harnassysteem aan worden bevestigd via een D-ring, om het risico dat een kind overboord valt te beperken.

Attentie: Drijfhulpmiddelen en reddingsvesten zijn, zoals de namen al doen vermoeden, verschillende uitrustingsstukken. Drijfhulpmiddelen bieden ondersteuning, maar hebben een drijfvermogen van slechts 50 newton, zodat de drager zelf zal moeten meezwemmen. Ze zijn dus nooit geschikt als reddingsmiddel.

PASVORM EN JUIST GEBRUIK

Zodra u hebt vastgesteld welke categorie vest u nodig hebt, is het tijd om de maat op te nemen voor de fijnere details. Veel leveranciers geven goede adviezen online, maar als u niet vertrouwd bent met het product, raden wij u aan een speciaalzaak te bezoeken waar een medewerker u passend advies kan geven. Trap niet in verkooppraatjes, want er bestaat niet zoiets als “het beste” reddingsvest. Of en hoe een reddingsvest past, hoe u zich erin voelt en, van cruciaal belang, hoe consequent u bereid bent het aan boord te dragen, hangt af van verschillende factoren. Pas wanneer u het vest aantrekt en correct instelt, krijgt u een gevoel of het reddingsvest bij uw lichaamsbouw en uw dagelijkse routine aan boord past.

Een reddingsvest moet worden aangetrokken als een gewone jas, en moet zo strak mogelijk worden afgesteld zonder te knellen. Als u nog net twee vingers tussen de sluiting van de heupriem en het lichaam van de drager kunt wringen, past het reddingsvest goed.

Hoe de kruisband past, is ook belangrijk. Deze moet zo strak mogelijk worden aangetrokken, zodat het reddingsvest tijdens het gebruik niet kan verschuiven. Zonder een correct aangebrachte kruisband kan een veilige positie in het water niet worden gegarandeerd en bovendien vergroten loshangende riemen op het dek de kans op een val.

Als het vest over een veiligheidsgordel beschikt, moet deze gecertificeerd zijn volgens DIN EN ISO 12401. Als dat zo is, zal er op de gordel een mededeling met die strekking staan. Indien het reddingsvest voorzien is van een D-ring, maar geen bewijs van certificering heeft, mag de D-ring in geen geval worden gebruikt om de drager weer aan boord te hijsen, aangezien ervan moet worden uitgegaan dat de D-ring niet bestand is tegen de belasting van het lichaamsgewicht van een persoon. Als er twee D-ringen zijn, moeten beide in alle omstandigheden samen worden gebruikt. Natuurlijk moet het andere eind van de reddingslijn of zorglijn altijd worden vastgehaakt op een veilige plaats aan boord – speciale oogjes, de handgrepen aan de stuurkolom of op het dek, speciale rekbare lijnen , life lines, zijn hiervoor geschikt. Railingen zijn niet geschikt, omdat het risico bestaat dat de drager bij het overboordslaan de romp raakt. Vallen, schoten en het stuurwiel zijn logischerwijs verboden vanwege hun beweeglijkheid.

ONDERHOUD VAN AUTOMATISCHE REDDINGSVESTEN

Reddingsvesten hebben volgens de fabrikant een levensduur van tien jaar. Bovendien bestaat het risico van materiaalmoeheid van de met kunststof beklede stoffen en de gegoten onderdelen. Tijdens deze periode van tien jaar vereist een reddingsvest echter regelmatig onderhoud met tussenpozen van ten hoogste twee jaar. Dit onderhoud wordt gespecificeerd door de Professional Association for Sea Rescue Equipment en ten zeerste aanbevolen door Pantaenius. Aangesloten bedrijven geven onderhoudsbadges uit die de maand en het jaar van de volgende onderhoudsbeurt aangeven, en niet slechts een toevallige herinnering aan een TÜV-badge zijn.

Vanaf het tiende jaar moet een reddingsvest jaarlijks een onderhoudsbeurt krijgen, waarbij onderhoudsbeurten voor de laatste keer verricht kunnen worden op vesten die niet ouder zijn dan 14 jaar.

Noot: Onderhoud van een reddingsvest dat de onderhoudsperiode van tien jaar heeft overschreden kan alleen worden uitgevoerd door de oorspronkelijke fabrikant en niet door een extern bedrijf of een derde.

Waarschuwing: Het ontgrendelingsmechanisme van een automatisch vest wordt geregeld door een tablet dat oplost bij contact met vocht. Een hoge luchtvochtigheid over een langere periode kan dit tablet aantasten. Langdurige gebruikers dienen het tablet daarom minstens eenmaal te controleren, zelfs in onderhoudsvrije jaren. Vervangingstabletten zijn zeer voordelig verkrijgbaar bij de speciaalzaak.

Het drogen van een nat reddingsvest in de zon kan ook problemen opleveren voor het tablet. Hierdoor kan het tablet namelijk krimpen of broos worden. De juiste verpakking van een opblaasbaar reddingsvest is essentieel om het in noodgevallen goed te kunnen gebruiken. De gebruiksaanwijzing bevat gedetailleerde instructies voor het weer in gereedheid brengen van een onvrijwillig uitgeworpen reddingsvest. Als u niet zeker bent dat u dit zelf kunt doen, neem dan contact op met uw dealer. Deze zal u graag helpen, tegen waarschijnlijk slechts een kleine vergoeding om de materiaalkosten te dekken. We hebben tenslotte allemaal een verantwoordelijkheid om elkaar op het water te helpen beschermen.

DRIJFT HET NOG OF KAN HET WEG?

Recycling en upcycling zijn thema’s die veel mensen na aan het hart liggen. Sommige fabrikanten bieden daarom de mogelijkheid om de beschermkap en de vlotter afzonderlijk te kopen of te vervangen. Dit bespaart middelen en kan zelfs een paar euro schelen.

CHECKLIST VOOR DE AANSCHAF VAN EEN REDDINGSVEST:

  • Gepland gebruik: 100 / 150 / 275 newton
  • Vaststof of opblaasbaar
  • Vereiste pasvorm en bewegingsvrijheid
  • Mogelijkheid om kruisband en veiligheidslijn te bevestigen
  • Mogelijkheid om noodbaken te integreren
PANTAENIUS - een betrouwbare partner
Hoe belangrijk is zekerheid en een goed gevoel?
50
jaar

ervaring in het leveren van verzekeringsoplossingen aan jachtbezitters stelt ons in staat om een unieke klantenservice, een betrouwbare verzekeringsdekking en een exclusief schademanagement aan te bieden.

100.000
klanten

geven ons dagelijks hun vertrouwen en maken ons de marktleider voor jachtverzekeringen in Europa.

35.000
specialisten

in ons netwerk staan u met hun vakkennis en ervaring ter beschikking en maken het ons mogelijk u wereldwijd te ondersteunen in schadegevallen.