Pantaenius Vestigingen wereldwijd

* Pantaenius UK Limited is authorised and regulated by the Financial Conduct Authority (Authorised No.308688)

Welcome to our personal area
  • Download your policies
  • Find your invoices and amounts to pay
  • Check and change your personal details
This service is currently not available. Please try again later.
01/26/2023
Onderweg | Vaargebieden

Müritz & Co: pure idylle in de Mecklenburgische Seenplatte

Aankomst: de locatie

Een adembenemend mooi meer, door de plaatselijke bevolking liefkozend een zeetje genoemd. Diepblauw van kleur en omringd door groene rietvelden en dichte beukenbossen. In de lucht cirkelen visarenden, in het water zwemmen baarzen en langs de oever spreiden zich dichte velden met waterlelies uit. Er bevinden zich vier havens en tientallen aanlegplaatsen, volop ruimte om in een afgelegen stukje ongerepte natuur voor anker te gaan, fijne zandstranden om te zonnen, fluweelzacht meerwater en veel ruimte om te varen: de Müritz is 20 kilometer lang (samen met de smalle rivierarm van de Müritz in het zuiden zelfs 30 kilometer) en dertien kilometer breed, waarmee dit het grootste binnenmeer van Duitsland is. Wie nog meer wil, kan gewoon verder gaan: naar de Kölpinsee, de Fleesensee of de Plauer See, die samen met de Müritz de Mecklenburgische Seenplatte vormen.

Malchow

De meren zijn onderling verbonden door smalle watermassa's, namelijk het Reeckkanal, de Malchower See of de Petersdorfer See, idyllische natuurschoonheden met aanlegplaatsen bij visrokerijen en ankerplaatsen bij het struikgewas van sprookjesachtige bossen en rietvelden. Ook kunnen de boten worden aangemeerd in de jachthavens van grotere plaatsen, zoals Waren, Malchow of Plau am See, levendige toeristenstadjes met veel charme en geschiedenis. Waarschijnlijk is dit gebied ook zo in trek omdat het er meestal warmer is en het minder waait dan bij de nabijgelegen Oostzee, en er een enorm aanbod aan charterboten is. Voor een vakantie op het water zijn er motorboten, zeiljachten en woonboten te huur, voor dagtochten kan er worden gekozen uit rubberboten, vissersboten, kano's en SUP-boards. En het is dus duidelijk: bij Müritz & Co is voor ieder wat wils te vinden!

Op weg: de uitdaging

De afstanden zijn kort, de volgende bestemming is altijd duidelijk in zicht en alle waterwegen zijn goed beboeid. Op de vaarwegenkaart wemelt het van de rode en groene spitse en stompe boeien, zwart-gele kardinaalboeien, gele boeien die een verboden gebied aanduiden en rood-witte boeien in het midden van het water. Er zijn natuurlijk geen getijden, er zijn vrijwel geen stromingen en, er is bijna geen beroepsvaart, alleen veerbootverkeer. Al met al is het dus kinderspel om hier te navigeren en de wind die hier waait is meestal zwak, tot maximaal windkracht 3 (voornamelijk uit het zuidwesten tot noordwesten).

Maar pas op: ook al is de Müritz een binnenmeer, toch kan het er behoorlijk wild aan toe gaan. Soms steekt er een wind van windkracht zes op, die golven van een meter en meer kan veroorzaken.Toch blijft het een ideaal gebied voor beginners, gezinnen en iedereen die graag de ruimte heeft om te varen (er zijn ook zones voor waterskiërs en kitesurfers). Met name zeilers stellen deze vrijheid op prijs, maar bedenk wel: als u vanuit de Müritz richting Kölpinsee, Fleesensee en Plauer See wilt, heeft u een boot met een maststrijkinstallatie nodig om onder de bruggen door te varen (bijna alle charterboten in de omgeving zijn hiermee uitgerust)!

 

 

Een aantal meren zijn dieper dan 20 meter en veel vaargeulen en havens kunnen ook met een diepgang van twee meter worden bevaren. Maar als u alle wateren wilt bevaren en ook de idyllische kustgebieden wilt verkennen, heeft u een boot nodig met een zo gering mogelijke diepgang. En zelfs dan is voorzichtigheid geboden, want langs de geleidelijk aflopende oevers stuit men regelmatig op gevaarlijke rotsen en ondiepe plaatsen.

Aanleggen: havens & ankerplaatsen

Het gebied kent een ruime keuze aan aanlegmogelijkheden - van de gammele houten steiger in het riet tot de stadshaven dicht bij het centrum met alle voorzieningen. Als u dat wilt, kunt u uw boot elke avond in een haven met stroom- en wateraansluiting aanleggen, want in de vier meren zijn er tientallen te vinden (behalve in de kleine Kölpinsee). De bekendste haven is ongetwijfeld Waren an der Müritz, wat met 21.000 inwoners de grootste plaats in dit gebied is. Het plein bij de havenkom is een geliefde plek voor vakantiegangers om over de promenade te flaneren. Er zijn veel terrassen met parasols en in de zomer heerst in Waren een bijna mediterrane flair. 

Ook Röbel, een klein plaatsje aan de westkant van de Müritz, is een ware toeristische trekpleister met prachtige kleurig bepleisterde vakwerkhuizen en een geschiedenis van meer dan 1000 jaar. Al even mooi zijn Plau am See en Malchow, plaatsen met een jachthaven midden in het stadscentrum. Andere voorzieningen, waaronder de pleisterplaats voor waterwandelaars in Ludorf, liggen gewoon verscholen aan de groene oever.

Met uitzondering van een paar verboden gebieden kan men overal langs de oever voor anker gaan. Er zijn ook enorm veel ankerplaatsen te vinden, zoals verlaten rietstroken, kleine stukjes zandstrand of plekjes die enkele meters van de dicht beboste oever liggen. Alleen ruisende bomen en kwakende eenden verstoren de rust. Maar één ding is van groot belang: om dit dunbevolkte natuurparadijs te beschermen, moeten wij voldoende afstand houden van de met riet en waterlelies begroeide ondiepe waterpartijen.

Planning: de cruisemogelijkheden

Alleen al de Müritz zelf biedt genoeg bestemmingen en afwisseling voor een complete vakantie en naar verluidt zijn er booteigenaren die het meer jarenlang niet hebben verlaten. Wie daarentegen het hele Mecklenburgische Seenplatte met alle vier de meren uitgebreid wil doorkruisen, moet rekenen op een vaartocht van ongeveer 180 kilometer. Het is verstandig om twee weken uit te trekken om de vele hoogtepunten echt op een redelijk ontspannen manier te kunnen beleven.

Ook met uw eigen boot is het heel makkelijk over het water te bereiken. Vanuit Hamburg voert de route langs de Elbe en de waterweg Elde-Müritz (149 kilometer, 17 sluizen, max. duikdiepte 1,20 meter, laagste doorvaarthoogte 3,90 meter). Vanaf Berlijn volgt de route de waterwegen Havel-Oder, Obere-Havel en Müritz-Havel (in totaal 147 kilometer, 15 sluizen, max. duikdiepte 1,40 meter, laagste doorvaarthoogte 3,86 meter). Beide routes voeren langs wijd vertakte kanaalsystemen door schilderachtige landschappen.

Natuurlijk is het ook mogelijk om met een boot op een trailer aan te komen (via de A19 Berlijn-Rostock), alleen al op de Müritz zijn er meer dan zes mogelijkheden om uw boot te kranen of te water te laten. Maar nogmaals, voor de zekerheid: niemand heeft een eigen boot nodig om Müritz & Co te verkennen (en ook geen rijbewijs, trouwens!). In geen enkel ander gebied in het binnenland van Duitsland zijn er zo veel charterboten en bootverhuurbedrijven.

Om te weten: een tip van de kapitein

Chartercertificaat: na een uitvoerige briefing door de chartermaatschappij mag er in het gebied ook zonder sportbootvergunning voor de binnenvaart worden gevaren (geldt voor boten tot 15 meter lengte en max. snelheid 12 km/u). Bij windkracht 4 mag er echter niet worden gevaren en moeten alle opvarenden te allen tijde reddingsvesten dragen.

Maximumsnelheid: 6 km/u op rivieren en kanalen, 12 km/u op de meren binnen de 100 meter brede beschermingsstrook bij de oever, anders 25 km/u.

Müritzfischer, het grootste binnenvissersbedrijf van Duitsland, exploiteert acht viskwekerijen waar u de traditionele ambachtelijke visserij kunt ervaren en van de plaatselijke visspecialiteiten kunt genieten.

https://www.mueritzfischer.de

Vissen: de wateren zijn zeer rijk aan vis, maar vissen is alleen toegestaan met een visvergunning (ook mogelijk met de toeristische visvergunning, waarvoor een vergoeding in rekening wordt gebracht) en een geldige visakte.

Vaarverbod: kanalen zoals het Reeckkanal zijn bondswaterwegen, waar varen verboden is.

Natuurbescherming: in de met gele boeien gemarkeerde uitgestrekte natuurgebieden, vooral aan de oostelijke oever van de Müritz en in de Kölpinsee, mag niet worden gevaren.

Voor anker gaan: als u dicht bij de oever bent afgemeerd, kunt u het beste een landlijn gebruiken. Om aan te meren hebben velen een haring en een hamer aan boord.

PANTAENIUS - een betrouwbare partner
Hoe belangrijk is zekerheid en een goed gevoel?
50
jaar

ervaring in het leveren van verzekeringsoplossingen aan jachtbezitters stelt ons in staat om een unieke klantenservice, een betrouwbare verzekeringsdekking en een exclusief schademanagement aan te bieden.

100.000
klanten

geven ons dagelijks hun vertrouwen en maken ons de marktleider voor jachtverzekeringen in Europa.

35.000
specialisten

in ons netwerk staan u met hun vakkennis en ervaring ter beschikking en maken het ons mogelijk u wereldwijd te ondersteunen in schadegevallen.