Pantaenius Vestigingen wereldwijd

* Pantaenius UK Limited is authorised and regulated by the Financial Conduct Authority (Authorised No.308688)

Welcome to our personal area
  • Download your policies
  • Find your invoices and amounts to pay
  • Check and change your personal details
This service is currently not available. Please try again later.
08/03/2017
Preventie | In geval van nood

Alle Beetjes Helpen Tegen Lekkage

Als gevolg van een aanvaring, vastlopen, materieel defect, een losse schroef of uw eigen nalatigheid - als er water in de boot komt, is snelheid geboden. Bijna alles kan worden gebruikt om het lek te dichten, of om er tenminste voor te zorgen dat er minder water binnenstroomt: een theedoek, een slaapzak en zelfs een wortel kan dienst doen. Want het belangrijkste is dat het lek gedicht wordt.

Een Strijd Tegen Het Water

Iedereen die denkt een kleine elektrische bilgepomp te kunnen gebruiken om de grote hoeveelheid waterinstroom tegen te gaan, komt bedrogen uit. Een gat van 10 vierkante centimeter, op 20 centimeter onder de waterlijn, laat 120 liter water per minuut binnen. Dit is ongeveer 12 emmers vol water. En als hetzelfde gat 80 centimeter onder de waterlijn ligt, stroomt er 220 liter per minuut binnen. Deze hoeveelheden water kunnen niet worden bestreden met een standaard handpomp of elektrische bilgepomp. Nog een probleem: omdat de accu vanwege het gewicht en stabiliteit zo diep mogelijk in het vaartuig wordt geplaatst, is kortsluiting vrijwel niet te voorkomen in het geval er water binnenstroomt, waardoor de elektrische bilgepomp niet meer kan worden gebruikt.


OPWAARDERING VAN DE BILGEPOMP

 
Handmatige bilgepompen beschikken niet over de capaciteit om de hoeveelheid binnenkomend water weg te pompen. Waaierpompen die worden gekoppeld aan de motor zijn daarom een uitermate handige toevoeging aan uw uitrusting. Zij zijn krachtiger en doordat zij worden gekoppeld aan de hoofdmotor, altijd klaar voor gebruik. Helaas maken deze pompen zelden deel uit van de standaard uitrusting op jachten. Het is echter niet heel duur om ze alsnog te plaatsen. Voor slechts een paar honderd euro kunt u een aanvullend bilgepompsysteem laten installeren. Nog een tip: met een omschakelingsapparaat kan het koelsysteem van de hoofdmotor zo worden ingesteld dat de motor het benodigde koelwater niet van buitenboord haalt, maar van binnen in de boot. Hierdoor wordt de hoofdmotor een aanvullende bilgepomp.

HET BESTRIJDEN VAN LEKKEN: ALLES IS GEOORLOOFD!

Als er lekkage wordt ontdekt, is snel en doelgericht handelen noodzaak. Schakel onmiddellijk de bilgepompen aan en zoek zo snel mogelijk waar het lek zit. Dek het dan onmiddellijk af. Dit kan worden gedaan met kussens, doeken of dekzeilen. Of u kunt uw hand of uw voet tegen het lek houden, of erop gaan zitten. Ondertussen kunnen andere bemanningsleden materiaal verzamelen om het lekken tegen te gaan. Tegelijkertijd dient u andere vaartuigen op de hoogte te brengen van uw situatie, bijvoorbeeld via de radio, en u voor te bereiden op de evacuatie van uw eigen vaartuig.


Het belangrijkste op dit moment is echter het lek af te dekken. Afhankelijk van het soort gat is het mogelijk om zachthouten stoppers, lekstoppen of hout te gebruiken. Zeilen of dekzeilen kunnen ook overboord over de romp getrokken worden. Dankzij de waterdruk zal het gat dan vanaf de buitenkant worden afgedekt door het dekzeil. Dit is waarom motorjachten altijd een lekzeil aan boord dienen te hebben. Als dit nog niet genoeg is, aarzel dan niet om andere dingen, zoals lades of houten beplating, te gebruiken. Het is logisch dat u uw meubelen liever niet uit elkaar haalt, maar wanneer uw boot en uw eigen leven op het spel staan moet alles worden ingezet. Een hamer en zaag dienen daarom deel uit te maken van de standaard uitrusting aan boord. En als niets helpt is het beter uw schip op een gecontroleerde manier vast te laten lopen dan het volledig te verliezen. Op het strand kan het nog worden gered, en is de schade een stuk minder dan wanneer het zou zinken.

 

PANTAENIUS - een betrouwbare partner
Hoe belangrijk is zekerheid en een goed gevoel?
50
jaar

ervaring in het leveren van verzekeringsoplossingen aan jachtbezitters stelt ons in staat om een unieke klantenservice, een betrouwbare verzekeringsdekking en een exclusief schademanagement aan te bieden.

100.000
klanten

geven ons dagelijks hun vertrouwen en maken ons de marktleider voor jachtverzekeringen in Europa.

35.000
specialisten

in ons netwerk staan u met hun vakkennis en ervaring ter beschikking en maken het ons mogelijk u wereldwijd te ondersteunen in schadegevallen.