Pantaenius Vestigingen wereldwijd

* Pantaenius UK Limited is authorised and regulated by the Financial Conduct Authority (Authorised No.308688)

Welcome to our personal area
  • Download your policies
  • Find your invoices and amounts to pay
  • Check and change your personal details
This service is currently not available. Please try again later.
08/03/2017
Preventie | Onderhoud & techniek

Correct Kranen - Jachten Aan Een Zijden Draadje

Aan het begin en eind van het watersportseizoen zijn er, bij zeilclubs en op scheepswerven, vele motor- en zeilboten te zien die aan dwarsbalken, touwen en banden hangen. Met daaronder hun eigenaren, die het gebeuren met zweet op het voorhoofd aanschouwen. En daar hebben zij alle reden voor: deze tiloperaties houden een groot risico in.

It's all about ensuring the right sling position

In commerciële winteropslagplaatsen worden deze tiloperaties meestal uitgevoerd door het eigen personeel van het bedrijf, of uitbesteed aan een gespecialiseerde onderneming. De kraanbediener is er verantwoordelijk voor dat de machine goed functioneert en dat daarbij de juiste uitrusting wordt gebruikt. De eigenaar hoeft de voorman alleen te informeren over het gewicht van het vaartuig en de bandposities, en dan zijn instructies op te volgen.

In een zeilclub is de jachteigenaar echter geheel zelf verantwoordelijk voor het kraanwerk. Zorg ervoor dat er altijd een dwarsbalk wordt gebruikt met een kraanhaak, anders kan het jacht uit de band glijden. Zelfs als er een dwarsbalk wordt gebruikt, moeten de banden ook aan elkaar worden bevestigd voor extra veiligheid.

Het belangrijkste aspect betreffende de veiligheid, is er zeker van te zijn dat de banden zich in uitstekende conditie bevinden. Controleer of de breukbelasting van de band voldoende is en inspecteer de conditie van de banden. Vervuilde banden kunnen ervoor zorgen dat de buitenkant van de boot beschadigt. Ook kan er schade worden veroorzaakt als de banden te kort zijn. Een lange band snijdt minder snel in de boot. Dit is vooral van belang als de boot een uitstekende wrijfband of een voetreling heeft.
 

Als uw boot voor de eerste keer door een hijskraan wordt getild, is het belangrijk de banden correct te plaatsen. De fabrikant of eigenaren van hetzelfde type boot kunnen u hier vaak bij helpen en u vertellen wat de beste manier is om de banden aan te brengen. Een tip voor de volgende kraanlift: Maak een foto van het jacht in de banden, zodat u het volgende seizoen de banden gemakkelijker kunt aanbrengen.

U dient in ieder geval de generator voor de kraan te verwijderen en deze te vervangen door een dummy.
Een jacht rust meestal op ten minste vijf punten: op de vier stutten onder de scheepsromp en op de kiel. Als de druk op de stutten te groot is, kan dit deuken in de romp veroorzaken. Dit soort schade kan worden vermeden door de boot eerst op de kiel te plaatsen en hem dan langzaam te laten zakken op de stutten.
 

TUIGAGE BESCHERMEN

In Noord-Europa is het normaal om in de winter de mast te strijken. In het middellandse zeegebied kunnen jachten echter worden gestut met de mast omhoog. Er is geen werkelijke reden waarom een schip niet opgetuigd kan blijven. In deze situatie moet een schip echter beter worden beschermd tegen ongelukken, met bijvoorbeeld een extra bevestiging aan de grond, daar de tuigage het schip windgevoelig maakt en dat kan leiden tot trillingen en verhoogde druk op de stutten of de bokken. Met de mast omhoog is onderhoud en controle van uw jacht meestal moeilijker. Masten van koolstofvezel en hout dienen altijd te worden gestreken en te worden opgeslagen in een opslagruimte of ten minste worden bedekt met een mastzeil, omdat zij zeer gevoelig zijn voor UV-straling.

PANTAENIUS - een betrouwbare partner
Hoe belangrijk is zekerheid en een goed gevoel?
50
jaar

ervaring in het leveren van verzekeringsoplossingen aan jachtbezitters stelt ons in staat om een unieke klantenservice, een betrouwbare verzekeringsdekking en een exclusief schademanagement aan te bieden.

100.000
klanten

geven ons dagelijks hun vertrouwen en maken ons de marktleider voor jachtverzekeringen in Europa.

35.000
specialisten

in ons netwerk staan u met hun vakkennis en ervaring ter beschikking en maken het ons mogelijk u wereldwijd te ondersteunen in schadegevallen.