Pantaenius Vestigingen wereldwijd

* Pantaenius UK Limited is authorised and regulated by the Financial Conduct Authority (Authorised No.308688)

Welcome to our personal area
  • Download your policies
  • Find your invoices and amounts to pay
  • Check and change your personal details
This service is currently not available. Please try again later.
01/26/2023
Onderweg | Vaargebieden

De archipel voor de Zweedse Westkust: in het doolhof van eilanden

Een labyrint van eilanden, rotsen en stenen strekt zich uit langs de westkust van Zweden. Op de bijna 90 zeemijlen tussen het zuidelijk gelegen Göteborg en de Noorse grens bij het noordelijk gelegen Strömstad, liggen meer dan 8000 archipels die in de laatste ijstijd zijn uitgehouwen. Sommige van deze eilanden en eilandjes hebben een oppervlakte van slechts enkele vierkante meters, maar andere beslaan vele vierkante kilometers. Al met al strekt deze immense archipel zich uit vanaf de kust van het vasteland tot aan 20 zeemijlen in zee. Een uniek gebied dat vrijwel voortdurend goed tegen de open zee en de overwegend aanlandige westenwinden is beschermd. Een ideaal gebied voor zeilers en motorbootvaarders.

Eiland Väderö, West-Zweedse archipel

AANKOMST: DE LOCATIE

Rond de vele grote, kleine en piepkleine havenfaciliteiten staan de typische rood-wit geschilderde houten huisjes en boothuisjes. Kinderen rennen over de houten steigers met versgevangen krabben in hun hand, en op de terrassen van de havenrestaurants serveren obers versgetapte Carlsberg. De dagen zijn lang en pas lange tijd na het dessert kleurt de zon de hemel karmozijnrood - puur Bullerbü!

OP WEG: DE UITDAGING

In de archipel valt voortdurend iets nieuws te beleven. De zeilers trekken voortdurend aan hun zeilen door de vele koerswijzigingen, en op elke boot wordt steeds dezelfde vraag gesteld: welk eiland en welke boei zijn wij hier eigenlijk net gepasseerd?

Maar geen nood: als u zich aan de vaargeul- en boeiroutes houdt, de kaart bestudeert en een plotter of tablet tot uw beschikking heeft om u te helpen, zullen de zorgenrimpeltjes op uw voorhoofd snel veranderen in een brede en tevreden glimlach. Vooral omdat hier geen rekening gehouden hoeft te worden met stromingen of getijdenverschillen, spelen een knoop stroom op smalle punten of een getijdenverschil van 30 centimeter geen rol bij het uitstippelen van de reis en van de dag.

Matrozen voor het eiland Hyppeln

Desgewenst kunt u de open zee van het Kattegat en het Skagerak voor uw etappe gebruiken, want er zijn voldoende veilige toegangen tot de archipel. Maar wat gewoonweg geweldig is, is de zekerheid dat u altijd in de beschutting van de eilanden uw volgende bestemming kunt bereiken, zelfs als er veel wind staat en er helemaal geen deining is.

De echte uitdaging bij het navigeren is het overbrengen van het tweedimensionale kaartbeeld naar de driedimensionale werkelijkheid. Veel van de steenhopen zien er gewoon hetzelfde uit, en de boeien, de doorgangen en de eilanden die wij zoeken liggen voortdurend verborgen in de wirwar van archipels. Maar gelukkig helpen de vele zeemarkeringen, stenen bakens en op de rotsen geschilderde markeringen bij de oriëntatie. Er is namelijk één ding dat u moet weten: simpelweg de plotter volgen is niet langer een goed idee, omdat bij smalle of afgelegen doorgangen de geringste GPS-afwijking al genoeg is om een ongeluk te veroorzaken.

AANLEGGEN: HAVENS & ANKERPLAATSEN

Het blauw-gele bord met het opschrift "Gästehamn" komt u langs de 90 zeemijl lange archipel wel meer dan 70 keer tegen. En hoe groot de gasthaven ook is, in Zweden zijn ze allemaal op voorbeeldige wijze uitgerust. Bij de aanlegplaatsen is er altijd elektriciteit en water aanwezig, maar ook internet en sanitaire voorzieningen, heel vaak is er een benzinestation, en soms zelfs een sauna! De aanlegplaatsen liggen ofwel aan steigers met uithouders (een soort vingersteiger), maar vaak kan er ook worden aangemeerd met trossen of boeien. Als de plaats te klein is voor een supermarkt of een restaurant, is er bijna altijd wel iemand die verse vis verkoopt.

Maar een paar havens, zoals Rivö, zijn niet diep genoeg voor jachten met een grotere diepgang, en de meeste faciliteiten (en de vaargeulen trouwens ook) zijn zelfs met een diepgang van twee meter of meer goed toegankelijk. In de bekende en populaire vakantiecentra, bijvoorbeeld Marstal, Fjällbacka of Mollösund, wordt het in het seizoen echt druk en wordt er bij de ingang soms zelfs het bordje "single" opgehangen, wat betekent: de haven is vol!

Afgezien van de perfecte havens die zo op een ansichtkaart passen en de eindeloze ankerplaatsen, vormen de natuurlijke havens een ander uniek kenmerk van de West-Zweedse archipel. Het schip kan langs deze beschutte eilandkusten en rotsachtige baaien direct aan de rotsen worden afgemeerd. Het schip kan met een hekanker en twee voorlijnen aan archipelnagels of ijzeren ringen worden vastgemaakt, en ligt dan veilig, idyllisch en verlaten op een archipel. We kunnen direct vanuit de boegmand het eiland betreden, zwemmen of een wandeling maken en genieten van de rust van de natuur. De vraag blijft of de natuurlijke havens ook een optie zijn voor wie nieuw is in dit gebied. Het feit dat zelfs de charterschepen hier zijn voorzien van scheernagels maakt duidelijk dat de manoeuvre geen tovenarij is.

PLANNING: DE CRUISEMOGELIJKHEDEN

Als u van plan bent om met uw eigen boot naar dit gebied te varen, moet u rekenen op ongeveer 220 zeemijlen van de Duitse Oostzeekust naar Göteborg. De metropool is daarentegen slechts een dagreis van meer dan 40 zeemijlen verwijderd van Skagen in Denemarken. Als u een trailer met een boot heeft, kunt u ook met de auto reizen en is het vanaf Hamburg ongeveer 650 kilometer. Bovendien is het ook mogelijk om, voor elke soort bemanningswissel of reis, de dagelijkse veerbootverbinding tussen Kiel en Göteborg te nemen, een soort minicruise met overnachting.

Vuurtoren op het schiereiland Marstrand

Göteborg is het meest zuidelijke centrum van het gebied en biedt de beste charter-, bevoorradings-, en aankomstmogelijkheden. Als u in een week van Göteborg naar Uddevalla vaart en rond de twee enorme archipels van Tjörn en Orust, krijgt u tijdens deze 130 zeemijlen een sensationeel inzicht in de West-Zweedse archipel. Als u langs de buitenste archipel rechtstreeks naar het noordelijke eindpunt bij Strömstadt laveert, moet u voor de heen- en terugreis rekenen op minstens 220 zeemijlen. Maar er zijn mogelijkheden te over om de reis zo ver uit te breiden als u maar wilt. Ook de afzonderlijke eilandengroepen bieden genoeg ruimte en bestemmingen voor een geheel eigen reis, en de vele fjorden die diep in het land steken, zoals bijvoorbeeld het Gullmarn Fjord, zijn weer een heel gebied op zich.

OM TE WETEN: EEN TIP VAN DE KAPITEIN

Seizoen: In de beste maanden is de luchttemperatuur 21 graden en de watertemperatuur minstens 16 graden. Van juli tot begin augustus vieren echter ook alle bewoners van Zweden zomervakantie op het water.

Aanlegprijzen: De kosten zijn vergelijkbaar met die in Duitsland en Denemarken, ongeveer € 30 voor een jacht van twaalf meter. Desgewenst kunt u uw ligplaats van tevoren via een boekingsplatform reserveren: https://www.dockspot.com/en/docks

Göteborg: de jachthaven Lilla Bommen, vlak naast het operagebouw, ligt midden in het centrum van de stad en is bruisend en levendig, maar wel wat onrustig en duur. Andere havens in de stad bieden een rustiger alternatief.

Muggen: natuurlijk is een muggenwerend middel altijd een goed idee in Zweden. Maar door het gebrek aan vegetatie op de archipel valt de plaag hier meestal wel mee.

Vuur: in tegenstelling tot de vaak gepubliceerde clichébeelden, is het verboden om op een archipel een vuurtje te stoken.

Midzomerfestival: op de langste dag van het jaar (21 juni) viert zelfs het kleinste dorp de midzomernacht met veel bloemen en muziek.

Alcohol: u mag voor eigen gebruik zoveel alcohol meenemen als u wilt. Ter plaatse kan het vrij duur zijn en het is alleen verkrijgbaar in winkels met een vergunning. Maar pas op: in Zweden geldt op het water dezelfde strenge alcohollimiet als op de weg, namelijk 0,2 milligram per milliliter.

Literatuur: naast de vele in het Duits verkrijgbare gidsen, biedt de luchtfotoatlas "Tre Vecken I Bohuslän", die alleen in Zweden te koop is, waardevolle informatie over de natuurlijke havens.

Chartervaart: het prijsniveau voor charterjachten in Zweden is aanmerkelijk hoger dan in Duitsland, mede door het korte seizoen. Aangezien Zweden zelf geen verplicht vaarbewijs kent, volstaat het Sportbootführerschein als bewijs.

PANTAENIUS - een betrouwbare partner
Hoe belangrijk is zekerheid en een goed gevoel?
50
jaar

ervaring in het leveren van verzekeringsoplossingen aan jachtbezitters stelt ons in staat om een unieke klantenservice, een betrouwbare verzekeringsdekking en een exclusief schademanagement aan te bieden.

100.000
klanten

geven ons dagelijks hun vertrouwen en maken ons de marktleider voor jachtverzekeringen in Europa.

35.000
specialisten

in ons netwerk staan u met hun vakkennis en ervaring ter beschikking en maken het ons mogelijk u wereldwijd te ondersteunen in schadegevallen.