Pantaenius Vestigingen wereldwijd

* Pantaenius UK Limited is authorised and regulated by the Financial Conduct Authority (Authorised No.308688)

Welcome to our personal area
  • Download your policies
  • Find your invoices and amounts to pay
  • Check and change your personal details
This service is currently not available. Please try again later.
01/26/2023
Onderweg | Vaargebieden

Een eilandtour met een kick: Rondreis Rügen

Aankomst: de locatie

Een rondvaart in de omgeving van Rügen zit alleen al vanuit het oogpunt van navigatie vol met verrassingen: wij varen door de brede Boddenwateren, smalle vaargeulen, de open Oostzee en nauwe zeearmen. Elke etappe is anders en elke dag brengt weer nieuwe ervaringen. Langs de buitenste kust ploegen wij voort door de donkerblauwe golven van de Oostzee en langs de witte krijtrotsen. En in de beschutte Boddenwateren genieten wij van de karakteristieke uitstraling van dit merengebied.

Uitzicht op de "Königsstuhl", krijtrotsen op Rügen

Waar u ook gaat of staat, vindt u levendige toeristische badplaatsen, vissershavens, moderne jachthavens, idyllische ankerplaatsen langs de rietoevers en betoverende aanlegsteigers in oases van groen. De steden Greifswald en Stralsund zijn weer heel iets anders, vol met studenten, trendy bars en bezienswaardigheden. En we mogen zeker Hiddensee niet vergeten, dit autovrije pareltje van een eiland, dat wordt gekenmerkt door een kilometerslang zandstrand en duinenkust. Waar we ook komen, overal vinden we de hartelijke Noord-Duitse charme, vissers in gele oliebroeken en kotters waar men versgevangen makreel en broodjes met warme vis kan kopen.

OP WEG: DE UITDAGING

Worden de binnenwateren tussen het vasteland en Rügen als gemakkelijk beschouwd en daarom dus geschikt voor beginners, omdat ze tegen de open Oostzee beschermd zijn? Of moet men beschikken over speciale nautische vaardigheden en navigatiekennis omdat er in de omgeving veel zeemarkeringen, smalle vaargeulen, ondiepe aanvaarroutes en kleine minihavens te vinden zijn? Zoals altijd heeft het verhaal twee kanten. Door de bedekking van de nabijgelegen landmassa's en de overwegend kalme zee is het zelfs bij veel wind mogelijk om een veilige etappe af te leggen. Maar de soms zeer smalle vaargeulen, de ondiepe gedeeltes net buiten de boeienlijn en de verwarrende knooppunten die gemarkeerd zijn met een zee van rode en groene boeien, vereisen veel meer aandacht. En pas op voor harde wind: in de Strelasund en in de nauwe doorgangen naar de Oostzee, moet u rekening houden met de stromingen.

In de nauwe zeearmen tussen het vasteland, Hiddensee en Rügen, waar smalle kanalen langs ondiepe gedeelten zigzaggen, is voorzichtigheid geboden.

Waar het aan de ene kant van het eiland vooral belangrijk is om niet vast te lopen, biedt de buitenste kust aan de andere kant van het eiland volop gelegenheid tot zeilen. Daar overheersen vaak de westen- en noordwestenwind, die ideaal is voor een rondvaart in de richting van de wijzers van de klok. De hele oostkant van het eiland is dan namelijk een goed beschutte benedenwindse kust.

Zomerse sfeer in de vissershaven van Vitte, Hiddensee eiland

AANLEGGEN: HAVENS & ANKERPLAATSEN

Het eiland Rügen biedt over een afstand van honderd zeemijlen bijna twee dozijn aanlegplaatsen. Langs de kust van het vasteland en op Hiddensee liggen er nog een tiental andere, maar ook in het naburige Peenestrom en in de Saaler en Barther Bodden vindt u als u wilt nog heel wat meer aanlegmogelijkheden.

De grote en centraal gelegen stadshavens, zoals die in Stralsund, vormen net zo goed een onderdeel van het landschap als de moderne jachthavens in Lauterbach, Kröslin of Gustow. Daarentegen verlenen de havens van Altefähr, Kloster op Hiddensee of Lohme aan de buitenste kust het gebied een familiair tintje. Plaatsen als Puddemin, Seedorf, Waase of Baabe worden gekenmerkt door het schilderachtige beeld van de natuurlijke aanlegplaatsen op Rügen, omgeven door met riet begroeide oevers, moerassige weiden, bossen en mooie huizen met rieten daken. Maar er is wel één ding dat u moet weten: de havens op het eiland zijn zeer ongelijk verdeeld, aan de buitenste kust zijn er slechts drie.

Baai voor Alt Reddevitz, eiland Rügen

PLANNING: DE CRUISEMOGELIJKHEDEN

Het maakt niet uit of u een eigenaar bent of een charterzeiler: als u een week de tijd heeft, kunt u zonder problemen rond het eiland Rügen zeilen. Afhankelijk van de geplande omwegen is het eilandcircuit 100 tot 120 zeemijlen lang, een ideale afstand voor een week! Alleen wie die dieper de Jasmunder Bodden in wil varen naar Ralswiek heeft ongeveer 40 zeemijlen meer op het log.

In de Bodden en Sunden kunt u om de paar zeemijlen wel ergens aanleggen, maar aan de buitenste kust worden de etappes grotendeels bepaald door de drie havens van Glowe, Lohme en Sassnitz. Maar omdat de drie havens dicht bij elkaar liggen, zijn twee van de etappes op deze route minstens 25 zeemijlen lang. Tussen haakjes: voor de oversteek van 50 zeemijl naar het populaire Deense eiland Bornholm zijn deze drie havens prima vertrekpunten.

Om ten volle van Rügen te kunnen genieten, hoeft u echter niet het hele eilandcircuit af te leggen. De meest aantrekkelijke locaties blijven de vele bestemmingen in de Bodden, de zeearmen en fjordachtige inhammen tussen Rügen en het vasteland, maar ook die op Hiddensee, waar menige gezinsbemanning gewoon dagenlang bleef hangen.

Goed om te weten voor de planning: zelfs een groot kieljacht met een diepgang van meer dan twee meter is geschikt om zonder problemen rond het eiland Rügen te varen. Maar veel van de kleine, verborgen en betoverende plekjes zijn gereserveerd voor schepen die het gebied met veel minder diepgang bevaren.

Zeilboot op de Barther Bodden

OM TE WETEN: EEN TIP VAN DE KAPITEIN

Navigatie: met name in de vaargeulen rondom Hiddensee loopt u aan de grond als u de smalle boeienlijn ook maar met één scheepsbreedte verlaat.

Hoogtepunt: ook de toegang tot Baabe, door het dichte riet, is een prachtige natuurervaring. En de veerman van Baabe, die met zijn roeiboot toeristen de rivier overzet naar Moritzdorf, is een waar cult-icoon.

Evenement: het Störtebeker Festival in Ralswiek, dat plaatsvindt op een van de grootste openluchtpodia van Europa, direct aan de Jasmund Bodden. Dit is een groot spektakel voor alle leeftijden.

Regatta: iedereen kan zich inschrijven voor de populaire regatta's "Rund Hiddensee" en "Rund Rügen". Deze evenementen zijn erg leuk voor zowel regatta-veteranen als cruisezeilers.

Eten & drinken: de jonge eigenaren van Schillings Gasthof in Schaprode serveren vers gevangen vis en vlees van dieren die ze zelf houden. De mooiste zonsondergang ziet u vanaf het terras van de Inselbar in Altefähr, waar u de zon achter Stralsund kunt zien ondergaan.

Winkelen: typerend voor de streek zijn alle lekkernijen die verkrijgbaar zijn in de smaak van duindoorn, of het nu jam, sap, ijs of schnaps is.

PANTAENIUS - een betrouwbare partner
Hoe belangrijk is zekerheid en een goed gevoel?
50
jaar

ervaring in het leveren van verzekeringsoplossingen aan jachtbezitters stelt ons in staat om een unieke klantenservice, een betrouwbare verzekeringsdekking en een exclusief schademanagement aan te bieden.

100.000
klanten

geven ons dagelijks hun vertrouwen en maken ons de marktleider voor jachtverzekeringen in Europa.

35.000
specialisten

in ons netwerk staan u met hun vakkennis en ervaring ter beschikking en maken het ons mogelijk u wereldwijd te ondersteunen in schadegevallen.