Pantaenius Vestigingen wereldwijd

* Pantaenius UK Limited is authorised and regulated by the Financial Conduct Authority (Authorised No.308688)

Welcome to our personal area
  • Download your policies
  • Find your invoices and amounts to pay
  • Check and change your personal details
This service is currently not available. Please try again later.
01/26/2023
Onderweg | Vaargebieden

Het noordoosten van Sardinië: een puur Caribisch gevoel

Aankomst: de locatie

Sardinië is groot: het eiland is 140 zeemijl lang en 75 zeemijl breed. Na een rondvaart om het eiland zouden er 450 zeemijlen in het logboek staan. Dus het is beter om maar één kant van het eiland te kiezen en u daarop te concentreren. En voor de meeste mensen is het besluit snel genomen: het noordoosten van het eiland. De woeste kustlijn, waar de 'rich and famous' met hun superjachten naartoe varen, biedt samen met de eilanden voor de kust tientallen ansichtkaartachtige bestemmingen.

Maar voordat we ons op dit nautische epicentrum van Sardinië concentreren, moeten we ons eerst even het volgende afvragen: hebben de andere kanten van het eiland werkelijk niets te bieden? Laten we beginnen met de westkust, het probleemkind van Sardinië. Hier bevinden zich maar een paar havens (sommige met een ondiepe of zelfs zanderige toegang), en deze kant van het eiland is ook nogal blootgesteld aan de frequente mistralwinden. Het zuidelijke deel van de oostkust is vlak en soms bijna een beetje eentonig, door de kilometerslange zandstranden en de pijnboombossen. De zuidkust is een heel ander verhaal: tussen de hoofdstad van Sardinië, Cagliari, en de eilanden San Pietro en Sant' Antioco, liggen acht havens en zo'n twee dozijn ankerplaatsen. Dit gebied is het rustige alternatief van Sardinië, ideaal voor ontdekkingsreizigers en individualisten.

Het hoogtepunt blijft echter de noordoostkust, met zijn ontelbare ankerplaatsen en witte zandstranden die aan het Caraïbisch gebied doen denken. Hier is het ene havendorp na het andere te vinden, en in de azuurblauwe zee drijven de betoverende eilanden van de Maddalena-archipel. Dit labyrint van nauwe doorgangen, eilanden en baaien biedt veel afwisseling op een piepklein oppervlak. En als u de nabijgelegen Straat van Bonifacio oversteekt, vindt u aan de zuidkust van Corsica nog veel meer bestemmingen. Kortom: ja, op de ranglijst van kustgebieden is de noordoostkust met recht de absolute nummer één van Sardinië!

OP WEG GAAN: DE UITDAGING

Het noordoosten wordt als een lastig vaargebied beschouwd, onder andere omdat er ongelooflijk veel eilanden en rotsen als ware het confetti voor de kust liggen. Dit mijnenveld van stenen op en in het water brengt heel wat gevaren met zich mee. Nergens ter wereld ondervinden chartermaatschappijen zoveel problemen op het gebied van ernstige structurele schade die het gevolg is van vastlopen. Maar als u voorzichtig navigeert, het zeer goede kaartmateriaal nauwlettend volgt en geen sluipweggetjes neemt, zult u niet op problemen stuiten.

Ook de winden die er heersen maken Sardinië best wel tot een uitdaging. Het waait hier vaak harder dan op andere bestemmingen in de Middellandse Zee. Vooral in de Straat van Bonifacio, waar de wind tussen de zeer hoge kusten van Corsica en Sardinië waait, en de soms stormachtige Mistral die vanuit de Golf van Lyon naar Sardinië blaast. Bovendien waait hier in het noordoosten tijdens de zomerse hogedrukfase een constante thermische wind, soms uit het zuiden en soms uit het zuidoosten, die gedurende de dag wel tot windkracht 5 kan oplopen. Zeilers die de Middellandse Zee alleen maar als een grote ondiepe badkuip hebben ervaren, zullen hier op Sardinië de wind treffen waarnaar ze op zoek zijn. Beloofd!

AANLEGGEN: HAVENS & ANKERPLAATSEN

Daartegenover staat de zeer goede infrastructuur van havens en ankerplaatsen, waardoor het plannen van een cruise zeer eenvoudig is. Nergens op het eiland zijn zo veel havens te vinden als hier in het noordoosten. Op het traject van ongeveer 35 zeemijlen tussen Olbia en de zuidkust van Corsica kunt u kiezen uit wel 20 jachthavens. U kunt aanleggen in Marina Marinella, een charmant mini-haventje in een natuurlijke baai, of het bruisende stadsleven ontdekken in de stadshaven van Maddalena Natuurlijk mag een chique haven niet ontbreken! Porto Cervo is een paradijs vol chique boetieks en deze kustplaats met zijn luxe restaurants en hotels voldoet helemaal aan de eisen van de bezitters van superjachten. De charmante charterhaven Portisco of de plaatselijke havens van Palau en Olbia zijn een stuk meer down-to-earth. Een must in dit gebied is de prachtige natuurlijke haven van Bonifacio op Corsica, waar de stad op een kalksteenrots is gelegen!

Als we het over de baaien hebben, kunnen we echt niet om een vergelijking met het Caribisch gebied heen. In het noordoosten van Sardinië liggen tientallen sprookjesachtige baaien, allemaal met zand dat zo fijn is dat het niet zou misstaan in een zandloper. Op sommige plekken wemelt het van de parasols, zoals in de baai La Colba bij Capo Testa, en sommige plekken zijn compleet verlaten, zoals de kilometerslange Porto Liscia. Ook als het minibaaitje voor het beroemde Tahiti Beach overvol is, blijft Cala San Marina zelfs in het hoogseizoen een rustig en ontspannen plekje. Maar er is wel één ding dat u moet weten: de eilanden van de Maddalena-archipel zijn een nationaal park, waarvoor u een ticket moet kopen enwaar u een aantal navigatievoorschriften in acht moet nemen. Verder kunt u overal in de omgeving vrij voor anker gaan of aanleggen bij een van de boeienvelden, wat ook beginners een veilige overnachting in een baai garandeert.

Porto Cervo, Sardinië

PLANNING: DE CRUISEMOGELIJKHEDEN

Bijna de hele vloot van beschikbare charterschepen op Sardinië is te vinden in het noordoosten van het eiland, in de omgeving van Olbia. Als u uw cruise hier begint, moet u beslist als eerste de Costa Smeralda aandoen, gevolgd door de Maddalena Archipel en de Straat van Bonifacio. Als u deze bestemmingen zigzaggend langs de eilanden aandoet, zult u uiteindelijk iets meer dan 100 zeemijlen in uw kielzog hebben, een ideale afstand voor een ontspannen weekje cruisen. De reis kan natuurlijk op elk moment worden verlengd, want er zijn veel meer plaatsen waar u langer kunt blijven rondhangen, bijvoorbeeld langs de goed ontwikkelde noordkust van Sardinië tussen Capo Testa en het eiland Asinara. Vijf havenstadjes en 20 aangegeven ankerplaatsen maken van deze kant van het eiland een volmaakte plek voor iedereen die meer kilometers wil maken. Dit geldt ook voor de ruige westkust van Corsica.

En als de mistral golftoppen naar deze kant van het eiland stuwt, biedt de westkust van Corsica en van Sardinië beschutting en zijn er nóg meer prachtige bestemmingen te ontdekken. Er zijn dus routes, tussenstops en dagbestemmingen te over, en vrijwel overal liggen de havens en ankerplaatsen op een rijtje. Zeilers die twee weken in dit gebied doorbrengen, kunnen ook de ongeveer 300 zeemijl lange rondvaart om de eilanden van Corsica overwegen. Maar als u voor het eerst in Sardinië gaat zeilen, volstaan de Maddalena-archipel en de vele nabijgelegen stadjes, haventjes en baaien van de ruige noordoostkust.

Maddalena-archipel, Sardinië

OM TE WETEN: EEN TIP VAN DE KAPITEIN

Grensovergang: de grensovergang in de Straat van Bonifacio, die maar een paar zeemijlen breed is, betekent op en neer reizen tussen Italië en Frankrijk. Dit is geen probleem, alleen moet de vlag van het gastland worden verwisseld.

Jachthavens: de havenfaciliteiten zijn van een goed niveau (ze zijn ook allemaal via het VHF-kanaal 09 te bereiken) en het personeel helpt bijna altijd bij het aanleggen - de exclusieve prijzen voor het aanleggen inbegrepen.

Bereikbaarheid: Olbia, in het noordoosten van Sardinië, kan ook gemakkelijk per veerboot worden bereikt. Er zijn bijvoorbeeld dagelijkse verbindingen vanuit Piombino, waarbij de overtocht ongeveer zes uur duurt. Ook gaan er vluchten vanuit heel Europa naar de luchthaven van Olbia.

Navigatie: nogmaals wijzen wij er voor de zekerheid op dat de talloze stenen voor de kust (op en in het water) een bijzonder oplettende navigatie vereisen!

Stromingen: in de Straat van Bonifacio en in de nauwe doorgangen van de Maddalena-eilanden kunnen duidelijk merkbare stromingen voorkomen, afhankelijk van de wind.

Hoogtepunt: zeer beroemd is de ankerplaats Cala Giorgio Marino, die wordt gevormd door drie Maddalena-eilanden en rondom is beschermd. Nog een hoogtepunt vormen voor velen de aangrenzende (maar tot Frankrijk behorende) Iles Lavezzi, vooral de ankerplaats Cala Lazarina.

Actie: de windomstandigheden maken deze kust ook populair bij surfers en kiters. In de dubbele baai van Porto Puddo en Porto Liscia kunt u goed voor anker gaan, materiaal huren en het zelf proberen.

Parkeertarieven: als u niet voor aankomst online of in de plaatselijke jachthaven een ticket voor het Nationaal Park Maddalena heeft gekocht (ongeveer € 3 per meter per dag), betaalt u bij de controlepost ongeveer 40% meer.

 

PANTAENIUS - een betrouwbare partner
Hoe belangrijk is zekerheid en een goed gevoel?
50
jaar

ervaring in het leveren van verzekeringsoplossingen aan jachtbezitters stelt ons in staat om een unieke klantenservice, een betrouwbare verzekeringsdekking en een exclusief schademanagement aan te bieden.

100.000
klanten

geven ons dagelijks hun vertrouwen en maken ons de marktleider voor jachtverzekeringen in Europa.

35.000
specialisten

in ons netwerk staan u met hun vakkennis en ervaring ter beschikking en maken het ons mogelijk u wereldwijd te ondersteunen in schadegevallen.