Pantaenius Vestigingen wereldwijd

* Pantaenius UK Limited is authorised and regulated by the Financial Conduct Authority (Authorised No.308688)

Welcome to our personal area
  • Download your policies
  • Find your invoices and amounts to pay
  • Check and change your personal details
This service is currently not available. Please try again later.
01/26/2023
Onderweg | Vaargebieden

Mallorca: een Mekka aan mogelijkheden

Het meest bijzondere van Mallorca is dat het eiland tegemoet komt aan alle behoeften van bemanningsleden, boottypes en voorkeuren. Het maakt niet uit met wie u Mallorca verkent, het maakt niet uit hoe lang u er verblijft. Wilt u een partycruise maken of een culturele reis? Wilt u rustig door de baaien varen of liever de prachtige jachthavens aandoen? Wilt u een dagcruise maken of een lange zomerreis? Alles is mogelijk op dit eiland. Beloofd!

Gezicht op de haven en de oude stad met de kathedraal La Seu in Palma de Mallorca

Daar komt nog bij dat er vrijwel geen enkel ander gebied is dat op zo'n korte afstand zo veel afwisseling biedt. Beleef de kosmopolitische flair in Palma, architectonische schatten in Pollença, koele en trendy locaties in Cala Ratjada, verlaten baaien in het noordwesten en fijne zandstranden verspreid over het hele eiland. Op Mallorca kunt u binnen enkele minuten omschakelen van een sprookjesachtig vissersdorp naar een hectisch toeristencentrum, van een gewaagde klifsprong naar een kunstvernissage en van een Caraïbisch strand naar een bergkloof.

OP WEG: DE UITDAGING

Zoals bij elk vaargebied is het belangrijk dat u uw vaartuig goed kent. U zult kapen moeten ronden en langs een aantal minder schone kustgebieden moeten varen, uw schip moeten aanleggen in havens, en voor anker gaan of aan een meerplaats vastmaken. Maar hand op hart: de omstandigheden zijn ideaal, zelfs voor beginners. De korte afstanden, de eersteklas infrastructuur, het overwegend milde mediterrane klimaat en de afwezigheid van stromingen en getijden maken het navigeren en het plannen van een cruise zeer eenvoudig.

Toch moet u het vaargebied zorgvuldig kiezen, want het eiland wordt door de brede en open Middellandse Zee omspoeld. Afhankelijk van de weersomstandigheden betekent dit dat de situatie aan de beide kanten van het eiland heel verschillend kan zijn. Wat zeggen de plaatselijke vissers? Achter elke kaap wacht nieuw weer.

Jachtin de azuurblauwe wateren van Cala Pi Bay

Om in het thema van het weer te blijven, nog even iets over een bijzonderheid van Mallorca. Tijdens de warme zomermaanden waait er voortdurend een thermische wind. Dit heeft tot gevolg dat er in de uitgestrekte baai van Palma elke dag rond het middaguur een sterke zuidenwind opsteekt, en in de grote baaien van Pollença en Alcúdia, aan de andere kant van het eiland, een sterke noordenwind. Maar tegen de avond gaat deze wind weer liggen en zijn de baaien die overdag nog onbeschermd waren, weer veilig voor de nacht.

AANLEGGEN: HAVENS & ANKERPLAATSEN

Het belangrijkste eerst: er zijn maar weinig bestemmingen die zo'n goede en fijnmazige infrastructuur van moderne jachthavens bieden. Tot de 27 jachthavens behoren exclusieve faciliteiten zoals Port Adriano, ontworpen door de beroemde ontwerper Philippe Starck, waar zich in de haven luxe boetieks, goede restaurants en trendy bars bevinden. Andere jachthavens, zoals Port d'Andratx of de beroemde Real Club Nautico in Palma, bieden een geraffineerde jachtclubsfeer met een eigen zwembad en een jachthavenbar.

Vissersdorp Cala Figuera in de gemeente Santanyí op Mallorca

Maar geen nood: in de meeste jachthavens vindt u op vaak prachtige locaties een uitstekende infrastructuur, waar perfecte (zij het niet echt goedkope) aanlegplaatsen voor boten van bijna alle soorten en afmetingen worden aangeboden. En er is bij aankomst bijna altijd wel een 'marinero' in de buurt, een havenmedewerker die u bij het aanleggen een helpende hand biedt. Maar één ding blijft een probleem: de vraag naar ligplaatsen blijft groot en nieuwe eigenaren kunnen moeilijk een vaste ligplaats krijgen.

Wat betreft het kiezen van een ankerplaats zijn de mogelijkheden bijna onbeperkt. In de literatuur worden wel 150 ankerplaatsen beschreven, die geen van alle op elkaar lijken. Sommige baaien zijn bedekt met fijn Caraïbisch zand, bijvoorbeeld in Cala Mesquida, andere zijn breed en open, zoals in Es Trenc, en op de toppen van weer andere baaien liggen grote hotelcomplexen en wemelt het van de parasols, bijvoorbeeld in Santa Ponza. Maar de meeste baaien liggen verscholen achter beschutte rotsformaties, en daar waar veel badgasten komen, is er vaak een strandrestaurant en een klein vakantieparkje. Maar zelfs op Mallorca zijn er nog afgelegen baaitjes te vinden, zoals Cala Petita of Cala Barca, die beide al menig nieuwkomer op Mallorca versteld hebben doen staan. Maar let op! U moet wel onthouden dat het verboden is om voor anker te gaan boven zeegras en dat dit streng wordt gecontroleerd. Noch het anker, noch de ketting mogen de beschermde zeegrasweiden raken!

PLANNING: DE CRUISEMOGELIJKHEDEN

Als u één keer rond Mallorca zeilt, heeft u tussen de 160 en 200 zeemijlen op het log, afhankelijk van de route. Maar eerlijk gezegd is het helemaal niet nodig om het eiland rond te varen om de volledige diversiteit van Mallorca te ervaren. De meeste mensen gaan richting zuidoostkust, waar de concentratie van zandstranden, baaien en havenstadjes het grootst is. Het populaire eiland en natuurreservaat Cabrera ligt ook op deze route.

Historische tram in Sóller

Aan de verlaten noordwestkust biedt het eiland een heel andere aanblik. In de schaduw van het imposante Tramontana-gebergte bevindt zich hier maar één haven in een straal van 50 zeemijlen: Port de Sóller. Maar als u over het juiste handboek (Mallorca für Sportschiffer, van Paul Kinzelmann en Mary Synge) beschikt, kunt u hier meer dan twee dozijn ankerplaatsen aandoen, die zodanig geïsoleerd liggen en zo rustig zijn dat elke cruise op Mallorca een bijzondere ervaring wordt.

Het aantrekkelijke van Mallorca is met name het feit dat het vaargebied op elk moment kan worden vergroot. De naburige eilanden Ibiza en Formentera liggen op een afstand van ongeveer 50 zeemijlen, en ook Menorca is in iets meer dan 20 zeemijlen te bereiken. Alleen het vasteland van Spanje, dat op een afstand van 100 zeemijlen ligt, bevindt zich aanzienlijk verder achter de horizon.

OM TE WETEN: EEN TIP VAN DE KAPITEIN

Havengelden: als u bij uw bezoek aan de havens geld wilt besparen, kunt u ervoor kiezen om aan te leggen bij een zogenaamde "Moll Transit". Er zijn tien havenlocaties op het eiland waar deze goedkope aanlegplaatsen bij gemeentelijke havenfaciliteiten beschikbaar zijn. U kunt ze reserveren (www.portsib.es), maar er mag maar voor maximaal drie dagen worden aangemeerd.

Natuur: als u op zoek bent naar een alternatief voor het eiland en natuurreservaat Cabrera, dan moet u het eiland Sa Dragonera aandoen, dat eigenlijk min of meer wordt gevormd door de zuidelijke uitlopers van het Tramontana-gebergte. U kunt zonder vergunning voor anker gaan in Cala Llado, en gebruik maken van de kleine minihaven ernaast om aan land te gaan. En de afzondering, de wandelpaden en het uitzicht zijn hier bijna nóg spectaculairder. Als in de late namiddag de dagjesmensen vertrekken, blijven er alleen hagedissen, mediterrane meeuwen, slechtvalken, en de zeer bedreigde Balearische pijlstormvogels achter.

Eten: Mallorca maakt deel uit van Spanje - en Spanje is het land van de paella. Dit rijstgerecht kent geen grenzen, en is verkrijgbaar met vis, met vlees, met schaaldieren of vegetarisch. Een van de meest bekende, rustieke en waarschijnlijk mooiste locaties waar men op Mallorca paella-gerechten kan eten, kan alleen per boot of te voet bereikt worden: in de baai Sa Foradada in het verlaten noordwesten. De drie terrasjes van het gelijknamige restaurant worden gevormd door de rots (let op: als u voor anker gaat, moet u rekening houden met waterdieptes van wel 15 meter!)

Winkelen: overal zijn espadrilles, eenvoudige Spaanse zomerflatjes, te koop. In Palma en langs de Avinguda Jaume III is het aanbod het grootst. In het kleine winkelparadijs onder de neo-barokke portieken in het winkelcentrum van deze metropool vindt u internationale luxemerken, maar ook veel verrassende boetiekjes.

Flottielje zeilen: deze zeilroute voert u eenmaal rond Mallorca en laat u dus de hele diversiteit van het eiland zien.

PANTAENIUS - een betrouwbare partner
Hoe belangrijk is zekerheid en een goed gevoel?
50
jaar

ervaring in het leveren van verzekeringsoplossingen aan jachtbezitters stelt ons in staat om een unieke klantenservice, een betrouwbare verzekeringsdekking en een exclusief schademanagement aan te bieden.

100.000
klanten

geven ons dagelijks hun vertrouwen en maken ons de marktleider voor jachtverzekeringen in Europa.

35.000
specialisten

in ons netwerk staan u met hun vakkennis en ervaring ter beschikking en maken het ons mogelijk u wereldwijd te ondersteunen in schadegevallen.